academiegebouw-leidde-universiteit-leiden
Het Academiegebouw van de Universiteit Leiden aan het Rapenburg.

Academiegebouw – onderwerp & inspiratie

Dit is een digitale minimalistische tekening van het Academiegebouw aan het Rapenburg in Leiden, Zuid-Holland. Het Academiegebouw uit 1516 is het oudste gebouw en het hart van de Universiteit Leiden. Op de voorgrond twee bogen van de Nonnenbrug.

Het Academiegebouw werd in 1516 gewijd als kapel voor het aan het Rapenburg gevestigde dominicanessenklooster. Het interieur van de kerk ging in de beeldenstorm van 1566 verloren. Het gebouw zelf werd na het Leidens ontzet in 1574 geconfisqueerd. Sinds 1581 wordt het gebouw gebruikt door de zes jaar daarvoor gestichte universiteit.

Vanaf het Academiegebouw lopen al meer dan vier eeuwen de hoogleraren over de Nonnenbrug, via de Kloksteeg naar de Pieterskerk. Elk jaar bij de opening van het academisch jaar in september, én bij de viering van de “dies natalis” (verjaardag) van de universiteit op 8 februari.

Materiaal & werkwijze

Dit is een digitale minimalistische (potlood-) tekening, gemaakt Apple Pencil. Het origineel is getekend met een digitaal 6B-potlood in de app “Procreate”, op een  iPad Pro. De afmeting van het canvas is A3, (circa) 32 x 41 cm, bij een resolutie van 300dpi.

Verkrijgbaar

Voor alle liefhebbers is deze tekening is verkrijgbaar als reproducties en digitale download. Reproducties zijn beschikbaar als kunstdruk (van A4 tot A2+ formaat). Eenvoudig online te bestellen via Etsy! Zelf afdrukken? Dat kan met de digitale download uit de Leidse Lijnen Winkel!

Reageer hierop