molen-de-valk-tekening
Tekening van de molen “De Valk” in Leiden.

Onderwerp & inspiratie

Dit is een originele minimalistische lijntekening van de 18e eeuwse stellingmolen De Valk aan de Lammermarkt in Leiden. Het gezicht op de molen uit 1743 is vanaf de Blauwpoortsbrug over de Nieuwe Beestenmarkt.

De huidige stenen stellingmolen is de derde molen die op deze plek heeft gestaan. In 1611 werd op het Valkenburger bolwerk de standerdmolen “De Valck” gebouwd. In 1667 werd hier een houten stellingmolen neergezet. In 1743 werd een hogere stenen stellingmolen gebouwd.

Door zijn hoogte – en het ontbreken van hogen torens in het centrum – is de molen beeldbepalend voor de stad Leiden. Hij is vanuit alle windstreken zichtbaar.

Sinds 2 juni 1966 is de molen in gebruik als gemeentelijk molenmuseum. Sinds 2000 is De Valk weer maalvaardig; er wordt graan gemalen.

 

Materiaal & werkwijze

Dit is een originele minimalistische (potlood-) tekening. Het origineel is getekend met 3B-potlood op stevig 180 grams “C” à grain® papier van Canson. De afmeting van het papier is (circa) 32 x 41 cm.

Verkrijgbaar

Voor alle liefhebbers is deze tekening is verkrijgbaar als uniek origineel en als reproductie. Reproducties zijn beschikbaar als kunstdruk (van A4 tot A2+ formaat). Eenvoudig online te bestellen via Etsy! Zelf afdrukken? Kan ook:  met de digitale download uit de Leidse Lijnen Winkel!

Find this item in the Leiden Lines Shop!

Reageer hierop