Leidse Lijnen gaat helemaal digitaal. Na (lang…) wikken en wegen ben ik vorige week gestart met tekenen op de iPad pro met de apple pencil. Het blijkt: “potlood en papier” kan nog eenvoudiger. Hier de eerste resultaten.

Vorige week heb ik de knoop doorgehakt en een iPad Pro met Apple pencil aangeschaft. Na een jaar wikken en wegen, reviews lezen, YouTube filmpjes kijken, durfde ik het aan. En inmiddels kan ik mijn nieuwe speelgoed amper meer loslaten…


Het is even wennen, met een witte gladde stift op een glazen scherm tekenen. Toch voelt het verbazingwekkend snel natuurlijk en zo ziet het er ook uit. Binnen een dag wil je niet anders meer…
De belangrijkste voordelen zijn voor mij:

  • Je kunt werken in lagen; je hoeft dus niet na iedere poging helemaal opnieuw te beginnen,
  • Wanneer je uitschiet (gebeurt mij toch meer dan eens…), kun je met “undo” je fout 100% herstellen,
  • Je hoeft geen hulplijntjes meer weg te gummen. Je zet gewoon de tekenlaag uit,
  • Klaar is klaar: geen nabewerking meer! Gummen, scannen, digitaal opschonen, formatteren, etc. Nu kun je in een keer exporteren,
  • Geen rommel (al viel dat met potlood en papier toch al mee…)

Voor de statistici onder jullie: de tekeningen zijn gemaakt met een Apple iPad Pro (12,9”) en pencil. De app die ik gebruikt heb is ‘Procreate’. Ik heb gewerkt met een canvas van A3-formaat en een digitaal 6B-potlood.
’t Is een hele investering – iPad, pencil, apps testen, oefenen – maar het resultaat is hoopgevend! Wat vinden jullie?

Reageer hierop