kasteel-de-haar
Tekening van het Kasteel De Haar bij Haarzuilens, Utrecht.

Kasteel De Haar: Onderwerp & inspiratie

Minimalistische lijntekening van het Kasteel de Haar bij Haarzuilens (Utrecht). Het is het grootste kasteel van Nederland. Het kasteel werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel herbouwd in neogotische stijl met geld van de vermogende familie Rothschild.

De oudste geschreven vermelding van het kasteel dateert van 1391; het bestond toen uit niet meer dan een versterkte woontoren. Na herhaalde aanvallen en verwoestingen, onder andere in 1482 tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten en in het rampjaar 1672, werd het kasteel telkens hersteld en uitgebreid totdat de laatste bewoner overleed. Veel schade werd ook veroorzaakt in 1674 door een tornado die ook de Domkerk in Utrecht beschadigde.

In 1890 erfde baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar (1860-1934) de kasteelruïne . Étienne was getrouwd met barones Hélène de Rothschild, een erfgename van de rijke bankiersfamilie De Rothschild. Mede dankzij haar fortuin had Étienne de middelen om het voorvaderlijk kasteel op een grandioze manier te laten herbouwen.

Materiaal & werkwijze

Dit is een digitale minimalistische (potlood-) tekening, gemaakt Apple Pencil. Het origineel is getekend met een digitaal 6B-potlood in de app “Procreate”, op een  iPad Pro. De afmeting van het canvas is A3, (circa) 32 x 41 cm, bij een resolutie van 300dpi.

Verkrijgbaar

Voor alle liefhebbers is deze tekening is verkrijgbaar als reproducties en digitale download. Reproducties zijn beschikbaar als kunstdruk (van A4 tot A2+ formaat). Eenvoudig online te bestellen via Etsy! Zelf afdrukken? Dat kan met de digitale download uit de Leidse Lijnen Winkel!

Reageer hierop