koornbrug-leiden-tekening
De Koornbrug aan de Vismarkt te Leiden.

Onderwerp & inspiratie

Dit is een originele minimalistische (potlood-) tekening van de zeventiende eeuwse Koornbrug over de Rijn aan de Vismarkt te Leiden. De brug stamt oorspronkelijk uit 1642, maar de kenmerkende overkapping is pas in de negentiende eeuw toegevoegd, naar  een ontwerp van Salomon van der Paauw.

De Koornbrug wordt ook wel Koornbeursbrug genoemd en vormt een verbinding in het centrum van de stad over het water van de Nieuwe Rijn. De naam van de brug stamt uit 1443 toen hier voor het eerst de korenmarkt werd gehouden. De brug werd oorspronkelijk de St. Cornelisbrugge genoemd.

De houten overkapping bestaat uit twee Neoclassicistische houten galerijen aan weerszijden, met dorische zuilen. Hij diende om de koopwaar te beschermen. In de frontons is het gekroonde stadswapen te zien omgeven door korenaren. Onder het dak werd het koren opgeslagen; de gaten in het plafond zorgden voor ventilatie.

Materiaal & werkwijze

Dit is een originele minimalistische (potlood-) tekening van de Koornbrug te Leiden. Het origineel is getekend met 3B-potlood op stevig 180 grams “C” à grain® papier van Canson. De afmeting van het papier is (circa) 32 x 41 cm.

Verkrijgbaar

Voor alle liefhebbers is deze tekening is verkrijgbaar als uniek origineel en als reproductie. Reproducties zijn beschikbaar als kunstdruk (van A4 tot A2+ formaat). Eenvoudig online te bestellen via Etsy! Zelf afdrukken? Kan ook:  met de digitale download uit de Leidse Lijnen Winkel!

Reageer hierop